4. Participatie

schoolraad

De schoolraad is een formeel participatieorgaan. Die bestaat uit vertegenwoordigers van de ouders, het personeel en de lokale gemeenschap.

De schoolraad telt een gelijk aantal vertegenwoordigers per geleding.

De schoolraad wordt om de 4 jaar opnieuw samengesteld.


Samenstelling:

Leraren: Valerie Noppe en Michelle Vandewiele

Ouders: Dries De Smet, Bert Vlaminck                      

Lokale gemeenschap:  Katy Claerhout, Annick Vankeirsbilck


Schoolbestuur: Ann Rogé

Voorzitter: Dries De Smet

Secretaris:  Bert Vlaminck, wordt vervangen vanaf het schooljaar 2024-2025 door Kristof Bultynck of Lieselotte Puype (voorzitters oudercomité) 


De schoolraad neemt deel aan het schoolgebeuren en is samengesteld uit een gelijk aantal afgevaardigden uit drie geledingen: namelijk de leraren, de ouders en de lokale gemeenschap. De directeur en het schoolbestuur worden naar de vergadering uitgenodigd.

De schoolraad streeft naar een goede samenwerking tussen de verschillende partners om het ganse schoolgebeuren te ondersteunen.

Van de leden wordt bereidheid en engagement gevraagd om echte verantwoordelijkheid te kunnen opnemen. Dit veronderstelt een ruime belangstelling voor de schoolproblematiek, veel luisterbereidheid en het kunnen afstand nemen van de eigen situatie ten voordele van het algemeen welzijn.

De schoolraad wordt door de directeur ingelicht over bepaalde schoolaangelegenheden, bijvoorbeeld de nieuwe leerprogramma's. Zij kan ook adviserend optreden, bijvoorbeeld in verband met de veiligheid van de kinderen. De schoolraad heeft een aantal overlegbevoegdheden.


oudercomité

Via het oudercomité participeren de ouders aan het schoolgebeuren en zijn zij betrokken bij de opvoeding van hun kind.

Het oudercomité draagt mede de zorg voor het welzijn van de kinderen op school, alsook voor het goed functioneren van het hele schoolgebeuren. Er wordt gestreefd naar een goede verstandhouding met het schoolbestuur, de directeur en het schoolteam. Het oudercomité is vertegenwoordigd in de schoolraad en heeft aldus een officieel karakter. Op die manier is het oudercomité betrokken bij de besluitvorming van bepaalde zaken, bijvoorbeeld de aanwending van het lestijdenpakket.


Het oudercomité heeft recht op informatie in verband met het onderwijsprogramma en het opvoedingsproject van de school. Het oudercomité kan ook adviserend optreden bij zaken die noodzakelijk zijn voor het algemeen welzijn van de kinderen. Zij ondersteunen ook de schooltaken en de activiteiten van de school. Daarom is het goed dat bij de ledenwerving een poging gedaan wordt om alle klassen te vertegenwoordigen. Het oudercomité kan ook eigen initiatieven nemen die aansluiten bij de schoolvisie en het schoolleven. Dit gebeurt steeds in afspraak en met de goedkeuring van de directie.

Het oudercomité kan ook bepaalde acties organiseren om de school financieel te ondersteunen. Enkele voorbeelden: zij ondersteunen de schoolreizen, zee- en bosklassen met een financiële bijdrage, de herinneringsstick L6 op het einde van hun lagere schoolloopbaan. Naast het financieel steunen zetten zij ook jaarlijks enkele doeprojecten op poten. (De boomhut, de spelen in het speelbos, de zitbank en boom, de speelplaatsspelletjes op de speelplaats en tuin...


Als ouder bent u onze partner in de opvoeding van uw kind. Goede samenwerking is hierbij cruciaal.


Voorzitters oudercomité: Kristof Bultynck en Lieselotte Puype

vrijwilligers

Onze VZW Scholengemeenschap Ferdinand Verbiest, waartoe onze school behoort, werkt met vrijwilligers.


Onze sociale doelstelling is de opvoeding en vorming van de jeugd in christelijke geest, door het organiseren, besturen en steunen van vrij katholiek onderwijs en van alle voorzieningen die hiermee verband houden.


De school heeft een verzekeringscontract afgesloten tot dekking van de risico’s met betrekking tot vrijwilligerswerk zoals voorzien in Art. 6 § 1 van de wet van 3 juli 2005.

Het verzekeringscontract ligt ter inzage op het schoolsecretariaat.  

Het verzekeringscontract werd afgesloten bij IC-verzekeringen polisnummer 73042081800161.


De directeur spreekt met de vrijwilliger af welke activiteiten worden verricht en wanneer.

De activiteiten houden in dat de vrijwilliger gehouden is tot de geheimhoudingsplicht betreffende vertrouwelijke informatie, zoals bedoeld in art. 458 van het Strafwetboek.


De school is aansprakelijk voor de schade die de vrijwilliger aan derden veroorzaakt bij het verrichten van vrijwilligerswerk. Ingeval de vrijwilliger bij het verrichten van vrijwilligerswerk de school of derden schade berokkent, is hij enkel aansprakelijk voor zijn bedrog en zware fout. Voor zijn lichte fout is hij enkel aansprakelijk als die hem eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt.


Hier past zeker een woordje van dank aan alle mensen die als vrijwilliger enige vorm van hulp voor de school betekenen.