Onderwijsloopbaan

onderwijsloopbaan

taalscreening niveau nederlands

Onze school moet voor elke leerling bij het begin van de leerplicht een taalscreening uitvoeren. De taalscreening onderzoekt hoe goed je kind Nederlands kan. Indien op basis van de resultaten blijkt dat je kind het Nederlands niet genoeg beheerst, dan volgt je kind een taalintegratietraject dat aansluit bij zijn specifieke noden. De taalscreening gebeurt niet voor anderstalige nieuwkomers. Zij krijgen sowieso een aangepast taalintegratietraject.

naar het lager onderwijs

Meestal stapt het kind over van de kleuterklas naar de lagere school als het 6 jaar is (of wordt, voor 1 januari van het lopende schooljaar.) De klassenraad van het kleuteronderwijs en indien nodig het lager onderwijs hebben een belangrijke rol bij de toelating tot het lager onderwijs. Het is belangrijk dat je kind in het voorafgaand schooljaar 290 halve dagen effectief aanwezig was in het kleuteronderwijs. Was je kind geen 290 halve dagen effectief aanwezig in het kleuteronderwijs? Dan gelden er strengere toelatingsvoorwaarden tot het lager onderwijs.

Misschien wil je je kind vroeger naar het lager onderwijs laten gaan. De overstap hangt dan af van de beslissing van de klassenraad van het kleuteronderwijs en eventueel ook van die van het lager onderwijs.

Is je kind al 6 jaar en voldoet het aan de toelatingsvoorwaarden, maar is het volgens jou nog niet klaar voor de lagere school? Je kind kan dan nog maximaal één jaar kleuteronderwijs volgen. De klassenraad van het kleuteronderwijs geeft je een advies.

leerplicht

Een kind vanaf 5 jaar is leerplichtig en dit voor minstens 290 halve dagen. Voor leerplichtige leerlingen in het basisonderwijs is de leerplicht voltijds.

Een jaar langer in de kleuterschool doorbrengen en een achtste jaar in de lagere school verblijven kan enkel na kennisgeving van en toekenning bij het advies van de klassenraad en van het CLB. Ouders nemen de uiteindelijke beslissing.

In het gewoon onderwijs kan een leerling minimum 4 jaar en maximum 8 jaar in het lager onderwijs doorbrengen, met dien verstande dat een leerling die 15 jaar wordt voor 1 januari geen lager onderwijs meer kan volgen.

De leerlingen zijn verplicht om alle lessen en activiteiten van hun leerlingengroep te volgen. Om gezondheidsredenen kunnen er, in samenspraak met de directeur, eventueel aanpassingen gebeuren.

aanwezigheidsvoorwaarden

Opgelet voor de 5-jarigen! Elke school geeft de aan- en afwezigheden door aan het Ministerie van Onderwijs. Je uitbetaler ontvangt die van hen. Als het schooljaar voorbij is, kijken we voor welke leerlingen een probleem is.

Een kind dat twee schooljaren na elkaar onvoldoende aanwezig is (kleuteronderwijs) of meer dan 29 halve dagen ongewettigd afwezig is (lager of secundair onderwijs), verliest de schooltoeslag voor het tweede schooljaar.

zittenblijven in het kleuteronderwijs - lager onderwijs

Op basis van ons pedagogisch project creëren we een leeromgeving waarin je kind een doorlopend leerproces kan volgen. We stemmen de lessen zoveel mogelijk af op de voortgang in de ontwikkeling van je kind.

De klassenraad beslist of je kind wel of niet kan overgaan naar het volgend jaar. Advies van het CLB is niet langer nodig. De beslissing om niet over te gaan, nemen we omdat we ervan overtuigd zijn dat dit voor je kind de beste oplossing is. We doen dat in belang van de ontwikkeling van je kind. We motiveren die beslissing schriftelijk en lichten ze mondeling toe. We geven ook aan welke bijzondere aandachtspunten er voor het volgend schooljaar voor je kind zijn.

Ons advies is bindend als het gaat over de overgang van een leerjaar naar een volgend leerjaar. Alleen bij overgang van kleuter naar lager of/en lager naar secundair beslissen de ouders.

langer in het lager onderwijs

Nadat je kind het getuigschrift basisonderwijs heeft behaald, kan het geen lager onderwijs meer volgen, tenzij de klassenraad van de school waar je kind het voorafgaande schooljaar lager onderwijs volgde een gunstig advies geeft. De klassenraad geeft dit advies op jouw vraag. Na kennisneming van en toelichting bij het advies van de klassenraad neem jij als ouder een beslissing. 

Wordt je kind 14 jaar voor 1 januari van het lopende schooljaar? Dan kan het nog één schooljaar lager onderwijs volgen. Daarvoor is wel een gunstig advies van de klassenraad waar je kind het voorafgaande schooljaar lager onderwijs volgde, nodig. De klassenraad geeft dit advies op jouw vraag of op eigen initiatief. Na kennisneming van en toelichting bij het advies van de klassenraad neem jij als ouder de beslissing.

Je kind kan geen lager onderwijs meer volgen als het 15 jaar wordt voor 1 januari van het lopende schooljaar.

Indeling van de klasgroepen

Wij beslissen in welke leerlingengroep je kind, die in de loop van zijn schoolloopbaan van school verandert, terechtkomt. Ook bij de overgang naar een ander jaar beslissen wij autonoom in welke groep je kind zal zitten.

In de kleuterafdeling werken we met een gemengde groep bij de peuters en kleuters K1 en K2-K3.

Alle kleuterleidsters werken op het niveau van de kleuters en stimuleren de kleuters in hun naaste ontwikkelingszone.

Wekelijks kunnen kleine groepjes kleuters terecht in de zonneklas waar ze één of meerdere specifieke doelen verder inoefenen onder begeleiding van de zorgleerkracht kleuter. De zorgleerkracht stelt ook wel eens klasdoorbrekende groepjes samen om mee aan de slag te gaan.

In de lagere afdeling volgen we het jaarklassensysteem in de mate van het mogelijke. Soms worden twee kleine klassen samen gezet wegens praktische redenen. We kiezen ervoor om ook soms klasdoorbrekend te werken. Zo doen we ook aan peer-tutoring waar de oudere leerlingen de jongere leerlingen iets bijbrengen. (bv. ICT-vaardigheden zoals inloggen, wachtwoord invoeren...)

In de bovenbouw (L4-L5-L6) werken de leerkrachten soms in modules waarbij kinderen volgens hun capaciteiten en noden samen zitten, samen leerstof verwerven, samenwerken. De leerkrachten delen hun groepen in volgens korte instructie en zelfstandig aan het werk, langere instructie en zelfstandig aan het werk en/of verdere instructie en samen of onder begeleiding aan de slag. 

Individueel aangepast curriculum (iac)

Voor de leerling met een verslag die een individueel aangepast curriculum (IAC) volgt en waarvan de nood aan aanpassingen tijdens de schoolloopbaan wijzigt, kan het noodzakelijk zijn om opnieuw de redelijkheid van aanpassingen af te wegen. Dit gebeurt op basis van een gewijzigd verslag van het CLB. Indien uit dit overleg blijkt dat de aanpassingen om het IAC te volgen onredelijk zijn, kan de inschrijving ontbonden worden met het oog op het volgend schooljaar.

uitschrijving

*Let op: wanneer we spreken over een GC-verslag of IAC-verslag bedoelen we hiermee ook het gemotiveerd verslag of het verslag opgemaakt voor 1 september 2023.

Eenmaal ingeschreven, blijft je kind ook de volgende schooljaren bij ons ingeschreven. De inschrijving stopt enkel als één van de volgende situaties zich voordoet: