6. Stappenplan bij ziekte / ongeval

wat bij ziekte?

Een kind dat ziek is, heeft veelal geen zin in school en moet vooral rustig kunnen genezen. Komt het toch naar school dan is de school voor uw zieke kind enorm lastig en is er tevens besmettingsgevaar voor de medeleerlingen en de leraren. Er kunnen soms plotse problemen rijzen met de opvang, maar de sociale wetgeving voorziet nu voldoende mogelijkheden om voor uw kind te zorgen. (bv. afwezigheid voor dringende familiale redenen). Ook voorzien de meeste ziekenfondsen dringende kinderopvang bij ziekte van een kind.


Sommige ouders vragen om hun kind tijdens de speeltijd binnen te houden. Kinderen mogen echter nooit alleen en zonder toezicht in klas achterblijven. Een muts, sjaal, een dikke jas en een beetje frisse buitenlucht zijn ook veel heilzamer.


Wanneer de schriften op school zijn, zullen de klasgenoten in de mate van het mogelijke de schriften bijhouden. Sommige kinderen kunnen niet naar school komen, maar kunnen toch thuis oefeningen maken. Ook hierover kunnen afspraken gemaakt worden met de leerkracht.

Als uw kind ziek of onwel wordt op school, zullen we u of een ander opgegeven persoon verwittigen en vragen, indien nodig, om uw kind op te halen. Indien uw kind ziek wordt in de loop van de voormiddag en normaal een warme maaltijd op school nuttigt, zullen wij voortaan de maaltijd aanrekenen op de factuur ook al heeft uw kind die dag niet gegeten door ziekte. Gevraagde maaltijden moeten wij betalen aan ons cateringbedrijf.

Mogen we vragen om altijd de school te verwittigen via mail of telefoon.

De ouders bezorgen het ziektebriefje aan de leraar. 

De school zal het CLB contacteren bij twijfel over een medisch attest.

stappenplan bij een ongeval

Als school dienen we altijd de eerste zorgen toe.

Merken we dat er toch iets meer aan de hand is, zullen we altijd de ouders verwittigen.

Kunnen we niemand bereiken dan nemen we contact op met een dokter of gaan we met het kind naar het ziekenhuis. We hopen dat u ons het vertrouwen geeft, want we zullen altijd handelen volgens wat ons het beste lijkt voor uw kind.

Bij een verontrustend ongeval of aandoening verwittigen wij altijd onmiddellijk de 112. De directie of wanneer de directie afwezig is, haar plaatsvervanger.

Twee leerkrachten volgen elk jaar een opfrissingscursus EHBO. Zij geven goede raad voor kleine en grotere ongevallen op school.

schoolverzekering

De school heeft voor de kinderen een lichamelijke ongevallenverzekering afgesloten. Hierdoor is elk kind persoonlijk verzekerd bij elke activiteit in of buiten de school, voor zover die activiteit georganiseerd is door de school en het kind onder toezicht staat van een leraar en/of een vrijwilliger. Deze verzekering geldt ook voor de normale weg van huis naar school(of activiteit) en omgekeerd.

Wat verstaat men onder “de weg van of naar huis”?

Dat is de kortste of veiligste weg tussen beide punten binnen een aanvaardbare tijd. (analogie met arbeidsweg bij arbeidsongevallen)

Het betreft lichamelijke letsels, stoffelijke schade (bv. schade aan brillen). De verzekering dekt geen diefstal. Juwelen (bv. oorringen) zijn ook niet verzekerd. Voor tanden bestaat een speciale regeling die doorloopt tot ver na de schooljaren.

De schoolverzekering vergoedt het verschil tussen de totale kosten en de tussenkomst van uw eigen ziekenfonds. Dit omvat de medische en farmaceutische kosten.

Er is ook een vergoeding voorzien voor invaliditeit en voor overlijden door een ongeval.

Zorg dus dat de leraar of de directeur binnen de 24 uur op de hoogte wordt gebracht.

Hoe wordt gehandeld bij een ongeval op school?

Alles wordt online geregeld. Het spreekt vanzelf dat het secretariaat of de directeur bereid is om te helpen bij de online aangifte.

Opmerkingen:

Stoffelijke schade veroorzaakt op school door uw kind aan de materialen van de school of van andere kinderen (bv. kledij, fietsen,…), kan niet in deze verzekering opgenomen worden. Hiervoor moet u beroep doen op uw eigen familiale verzekering. De school komt hier niet tussen in de franchise.

Bij een ongeval tijdens een buitenschoolse activiteit (bv. fietstocht), waarbij een schoolkind schade berokkent aan derden zal ook de eigen familiale verzekering aangesproken moeten worden. Indien de schade het gevolg is van een niet-moedwillige handeling van het kind, komt de school bij wijze van goodwill tussen voor 50% van de franchise. In alle andere gevallen komt de school niet tussen.

Wanneer ouders of vrijwilligers met hun eigen auto en op vraag van de school kinderen vervoeren, dan is de wagen verzekerd met een 'omnium in opdracht' verzekering. Indien duidelijk aanwijsbaar is dat een ongeval gebeurde gedurende de verplaatsing in opdracht van de school, wordt de franchise voor 50% ten laste genomen door de school. We gaan hierbij uit van de vrijwillige keuze van de ouder of vrijwilliger.